5 råd til en bedre skilsmisse
1. Hold fokus på sagen – gør ikke hinanden til problemet
Det er hverken forkert eller problematisk, at I ikke er enige om alting eller at I har forskellige holdninger til, hvordan I skal være forældre. Problemet opstår, når I ikke længere taler om det, I er uenige om, men I i stedet ser hinanden som problemet og siger sætninger som "Det er din skyld!" og "Det er typisk dig" eller "Hvorfor kan du aldrig…". Hold i stedet øjne og samtale på bolden og det emne, I er uenige om.
2. Bliv i samtalen – også når den er svær
Måske har I lyst til at undgå hinanden så meget som muligt, men det er en dårlig strategi helt at undgå hinanden. Lav hellere faste aftaler om, hvornår og hvor ofte I mødes og overhold dem. Ved at blive ved at tale sammen og møde hinanden undgår I alle de tanker og forestillinger om, hvad den anden kan finde på, som let opstår, når I ikke mødes.
3. Tag en timeout – men husk at komme tilbage
Konflikter har med følelser at gøre og kan gøre, at du eller I helt mister overblikket. Når det hele koger, kan det være godt at gå en tur eller sætte sig med en kop kaffe for at få ro på følelserne og genskabt overblikket, men det fjerner ikke problemet. Brug timeouten til at tænke over, hvordan du bedst kan komme tilbage til sagen uden at angribe den anden.
4. Tal med og ikke om hinanden
Hjælp og støtte fra venner og familie er af stor værdi, men undgå at bruge jeres netværk til at sværte hinanden til. Har I først talt grimt om hinanden over for andre, bliver det endnu sværere at få samarbejdet til at fungere igen. Tal med hinanden og husk at det er først en samtale, når der både tales og lyttes.
5. Vær bevidst om, hvad du selv kan gøre
Det bedste redskab til konflikthåndtering er selv at handle anderledes, når konflikten er på vej. Du kan forandre dig selv, men du kan ikke forandre den anden. Husk at motivationen til at handle anderledes skal du hente i, at det er det bedste, du kan gøre for dit barn.